Toepassing_Renovatie

ALLES OVER ISOLATIEGLAS

Al sinds 1948 bestaat er isolatieglas. Sindsdien heeft de ontwikkeling van isolatieglas geen moment stilgestaan en passeerden verschillende varianten de revue: van het oude dubbelglas – ook wel Thermopane genoemd – tot het vacuümglas dat we nu kennen. Op deze pagina lees je wat isolatieglas is, welke types er op de markt zijn, de voordelen van het nieuwste type isolatieglas, en waarom investeren in zulk isolatieglas een slim idee is.

Wat is isolatieglas?

Tot isolatieglas worden alle soorten glas gerekend die beter isoleren dan enkelglas. Over het algemeen bestaat isolatieglas uit meerdere glaslagen. Daartussen kan lucht (zoals bij het eerste dubbelglas ofwel Thermopane), gas (HR++ of triple glas) of een vacuüm zitten (BENGglas®), en eventueel een low-e-coating. Hoewel isolatieglas vaak bestaat uit twee glaslagen, is er ook een variant met drie glaslagen: triple glas. Ook dit type isolatieglas wordt met een low-e-coating uitgerust.

BENGglas-renovatie

Slim investeren in isolatieglas

Of het nu om een woning of bedrijfspand gaat; een aanzienlijk deel van de bouwschil bestaat uit glas. De impact van slecht isolerend glas is daardoor heel groot: hogere energiekosten, minder comfort en dus woonplezier en productiviteit, en een grotere ecologische voetafdruk.

Kiezen voor glas met de beste isolatiewaarde betekent dus kiezen voor een investering die zich op alle fronten terugverdient. Dubbel en dwars. Bovendien heeft goed isolatieglas positieve gevolgen voor het energielabel en voldoe je daarmee eerder aan de BENG-norm.

BENGglas_vacuümglas

DE EVOLUTIE VAN ISOLATIEGLAS

Isolatieglas omvat alle soorten glas die een betere isolatie bieden dan enkel glas. In de regel bestaat isolatieglas uit meerdere glaslagen met daartussen lucht, gas of een vacuüm. Hoewel isolatieglas vaak bestaat uit twee glaslagen, zijn er ook varianten met drie glaslagen, bekend als triple glas.

 

Type isolatieglas en U-waarde

Isolatieglas wordt onderverdeeld in drie categorieën:

  • Dubbelglas (Thermopane)
  • Hoogrendement isolatieglas: HR, HR+, HR++ en HR+++ (triple glas)
  • Vacuümglas(BENGglas)

Isolatieglas U-waarde
De isolatiewaarde van isolatieglas wordt in een U-waarde uitgedrukt. Verwar de U-waarde voor isolatieglas overigens niet met de R-waarde voor dak- en muurisolatie. Want hoe lager de U-waarde, hoe beter de ruit isoleert. Bij de R-waarde is dat precies omgekeerd.

Hieronder lichten we de verschillende soorten isolatieglas toe.

Dubbelglas

Standaard dubbelglas (Thermopane)
Dubbelglas was de opvolger van enkelglas en daarmee het eerste isolatieglas. Je vindt dit type isolatieglas nog veel in de wat oudere gebouwen. In de volksmond wordt het oude dubbelglas ook wel Thermopane genoemd; naar het eerste merk van dit type isolatieglas.

Constructie en opbouw
Dit eerste type isolatieglas bestaat uit twee ruiten van 4 à 5 mm dik met daartussen een spouw gevuld met lucht. Lucht geleidt warmte beter dan een gasvulling of een vacuüm, waardoor de isolatiewaarde (U-waarde 2,8) minder goed is dan van andere types isolatieglas.

HR++_HR+++ dubbelglas HR

Hoogrendement isolatieglas (HR-glas)

De volgende stap na standaard dubbelglas was hoogrendement isolatieglas, beter bekend als HR-glas. Door een warmtecoating toe te passen, die warmte terug de woning in kaatst, bereikt HR-glas een aanzienlijk lagere U waarde: 1,9. Toen daarna de luchtvulling plaatsmaakte voor een gasvulling werd de U-waarde verder verbeterd (1,6) en deed HR+ glas zijn intrede.

Maar daarmee was de ontwikkeling van isolatieglas nog lang niet ten einde. Want vervolgens kwam er HR++ glas op de markt (ruiten met een verbeterde coating en U-waarde van 1,1) en later HR+++ oftewel triple glas, waarmee een U-waarde van 0,8 bereikt wordt. Zo is de isolatiewaarde van isolatieglas stap voor stap verbeterd.

Voor- en nadelen hoogrendement-isolatieglas

HR++/+++ glas isoleert fors beter dan het oude dubbelglas. Groot nadeel is echter dat HR-beglazing behoorlijk zwaar en vooral dik is. Hierdoor past dit type isolatieglas niet altijd in de bestaande kozijnen, met als gevolg dat zowel kozijnen als hang- en sluitwerk vervangen moeten worden. Kortom: veel werk en hoge kosten.

Daarnaast kan zelfs het beste hoogrendement-isolatieglas (HR+++ glas) zich niet meten met het allernieuwste isolatieglas: vacuümglas oftewel BENGglas®. Deze laatste innovatie bereikt een U-waarde die nog een keer zo goed is (maximaal 0,4). Bovendien blijft de U-waarde van vacuümglas al die tijd gelijk.

Vacuüm isolatieglas

BENGglas is de laatste stap in de ontwikkeling van isolatieglas. Door niet lucht of gas toe te passen, maar een vacuüm tussen de twee ruiten, wordt de warmtegeleiding tot een minimum beperkt.

+ Comfortabel en stil wonen
+ Ultradun, dus behoud van kozijnen, hang- en sluitwerk
+ Langere levensduur
+ 15% meer natuurlijk licht t.o.v. triple glas

Kenmerken vacuüm-isolatieglas

Vacuümglas heeft minuscule afstandhouders in het glas. Ook bevat het een absorptiestrip, welke achter de glaslatten verwerkt kan worden. Ons isolatieglas heeft géén vacuümdop, want wij vacumeren via de randen – wel zo handig. We nemen je mee langs de belangrijkste uiterlijke kenmerken van dit type isolatieglas, zodat je weet waar je voor kiest.

Afstandhouders
Afstandhouders zijn piepkleine pilaartjes tussen de twee glasplaten. Deze verdelen de druk over het glasoppervlak en voorkomen dat de glasplaten breken. De afstandhouders bevinden zich om de 40 tot 60 mm (afhankelijk van het type) en zijn nauwelijks zichtbaar. Onze dealers zijn altijd in het bezit van een productstaal, zodat je het glas met eigen ogen kan ervaren.

Schott glas_Restover_Getrokken monumentaal glas

Opties bij isolatieglas bestellen

Door coatings, folies, extra ruiten of andere nabewerkingen kun je isolatieglas van extra (krachtige) eigenschappen voorzien, denk aan: inbraakwerend, doorvalveilig, brandwerend, geluidsisolerend, zonwerend en zelfs een monumentale ‘golvende’ look. Dergelijke nabewerkingen zijn ook allemaal mogelijk met BENGglas. Laat je adviseren voor je isolatieglas gaat bestellen.

Informeer naar de mogelijkheden door te mailen naar info@bengproducts.nl of raadpleeg een dealer bij jou in de buurt.

De voordelen van isolatieglas op een rij

Voor het verduurzamen van oude woningen en bedrijfspanden zijn HR++, triple of vacuümglas een logische keuze. Echter, door te kiezen voor vacuümglas spaar je ook de kosten voor nieuwe kozijnen en hang- en sluitwerk uit. Maar het fijnst is natuurlijk dat je direct start met energie besparen. Bovendien blijft de isolatiewaarde van vacuüm-isolatieglas langer op pijl (25 tot 50 jaar) dan van hoogrendement glas (20 tot 40 jaar).

Standaard dubbelglas
HR glas
HR ++ glas
Triple glas
BENGglas®
Isolatiewaarde
2,8
1,9
1,10
0,80
0,40
Dikte
21
21
21
38
8,3
Vulling
Lucht
Lucht + coating
Gas + coating
Gas + coating
Vacuüm

Prijs isolatieglas

Prijstechnisch is vacuümglas in aanschaf duurder dan HR++/+++ glas, maar de baten wegen zwaarder dan de kosten. Je bespaart immers veel materiaal (kozijnen, hang- en sluitwerk), profiteert van de hoogste isolatiewaarde en bespaart daarmee energiekosten, terwijl de uitstraling van je pand intact blijft. Daarom is het slim om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de waardevermeerdering, besparingen en praktische voordelen die dit type isolatieglas met zich meebrengt. Vraag daarom altijd een vrijblijvende kostenvergelijking aan bij een van de BENGglas-dealers om een weloverwogen keuze te maken.

  • OVER ISOLATIEGLAS
Wat is de geschiedenis van glas?

Glas werd per toeval uitgevonden middels de verhitting van glaskorreltjes in zand waardoor glasparels ontstonden. Deze parels werden oorspronkelijk bewerkt voor kralen, maar later vanaf 1.500 voor Christus vervaardigd tot grotere vormen. Door de romeinen werd het gietproces uitgevonden rond de eerste eeuw na Christus en kon men het eerste ”vlakglas” vervaardigen. Echt doorzichtig was het glas niet. En door het ontbreken van kalk waren deze ruiten nog erg kwetsbaar.

Rond de middeleeuwen (circa 1.000 na Christus) werd de productietechniek fors verbeterd en werd het mogelijk om helder glas te produceren met behulp van steenkool en geavanceerde ovens.
Hierdoor nam de kwaliteit toe en begon het bestaan van de eerste grote glas concerns.

In de daaropvolgende eeuwen werden de technieken en de samenstellingen van het glas sterk verbeterd en zijn de mogelijkheden met glas inmiddels eindeloos.

Welke soorten isolatieglas zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar, elk met zijn eigen eigenschappen en toepassingen. Enkele van de meest voorkomende soorten isolatieglas zijn:

  1. Dubbel glas of Thermopane: Dit is het meest gangbare type isolatieglas en bestaat uit twee glaspanelen met een luchtruimte (spouw) ertussen. De luchtruimte kan gevuld zijn met lucht of een isolerend gas zoals argon of krypton. Het wordt vaak gebruikt in woningen en commerciële gebouwen. Lucht geleidt beter dan edelgas wat de isolatieprestatie niet bevorderd. In de randafdichting kunnen kleine scheurtjes ontstaan waardoor de isolatieprestatie naar verloop van jaren kan afnemen.
  2. Hoogrendementsglas: HR++ en HR+++ (ook wel triple glas) is dubbelglas met een coating en isolerend glas tussen de glasplaten. Hierdoor wordt een betere isolatie bereikt. HR+++ (ook wel triple glas) bereikt betere isolatieprestaties dan HR++ doordat de constructie bestaat uit drie glasplaten. In de randafdichting kunnen bij beide types kleine scheurtjes ontstaan waardoor de isolatieprestaties naar verloop van jaren kunnen afnemen.
  3. Vacuümglas : Dit type glas bestaat uit twee dunne glaslagen die hermetisch zijn afgesloten zodat er vrijwel geen warmteverlies kan plaatsvinden. Bij een vacuüm kan er namelijk vrijwel geen (warmte) geleiding plaatsvinden. Wat binnen wordt opgestookt behoud zijn warmte. De warmte van buiten blijft ook buiten. Het biedt de beste thermische isolatie van alle types isolatieglas en behoud ten opzichten van traditioneel isolatieglas zijn isolatiewaarde door de geavanceerde randafdichting.

De keuze voor het juiste type isolatieglas hangt af van de specifieke behoeften. Ook kunnen bijvoorbeeld met extra folies of coatings extra functies aan het glas worden toegekend. Denk aan functies zoals: zonwerend, brandwerend, inbraak werend of bijvoorbeeld extra geluidsisolerend. Dergelijke toepassingen zijn mogelijk met BENGglas®. Vul het contactformulier in voor het aanvragen van de mogelijkheden.

Hoe lang gaat isolatieglas mee?

Traditioneel isolatieglas (HR++, HR of triple glas) heeft een levensduur van circa 15 tot 30 jaar, maar verliest zijn isolatiewaarde langzaamaan door scheurtjes in de afdichtingsrand. Ter vergelijking: de verwachte levensduur van BENGglas® bedraagt tussen de 25 -50 jaar (of zelfs langer), met behoud van zijn isolatiewaarde.

Het is belangrijk op te merken dat de levensduur van isolatieglas kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en het onderhoud. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige installatie kunnen de levensduur van alle soorten isolatieglas verlengen.
Op BENGglas® geldt een garantietermijn van 15 jaar. Op traditioneel isolatieglas geldt een garantie termijn van 10 jaar.

Voor en nadelen isolatieglas

HR++/+++ glas biedt aanzienlijk betere isolatie in vergelijking met standaard dubbel glas. Echter, het wordt snel dik en zwaar, waardoor het niet geschikt is voor bestaande kozijnen en hang- en sluitwerk. Vaak is het noodzakelijk om zowel het glas als de kozijnen te vervangen, wat kan leiden tot aanzienlijke kosten.

Bovendien kan de isolatiewaarde niet concurreren met vacuümglas (U=0,40), en na verloop van tijd neemt deze waarde bij HR++/+++ glas langzaam toe door scheurtjes in het kader. Dit probleem doet zich niet voor bij vacuümglas. Daarnaast is de levensduur van HR++/+++ glas korter dan die van vacuümglas (20-40 jaar vergeleken met 25-50 jaar).

Prijs isolatieglas

Prijstechnisch is vacuümglas in de aanschaf duurder dan HR++ of triple glas, maar de waarde van het glas stop je direct in de verbetering van je energielabel en in de besparing van materiaal. Daarom is het niet slim om enkel naar de basisprijs te kijken, maar een potentiële waardevermeerdering en besparingen in acht te nemen. Vraag daarom altijd een vrijblijvende kosten vergelijking aan bij een van de BENGglas® dealers om een weloverwogen keus te maken.

 

Vraag direct een offerte aan!

Vraag een offerte aan en wij zetten die door naar een dealer in jouw omgeving, wel zo makkelijk. Voor vragen kun je uiteraard ook contact opnemen, wij staan voor je klaar.