Toepassing_Renovatie

ALLES OVER ISOLATIEGLAS

Sinds 1948 is isolatieglas al in doorontwikkeling. Van het oude (Thermopane) dubbelglas tot het vacuümglas van nu.
We lichten hierom kort toe wat isolatieglas is, welke types er op de markt bestaan, de voordelen en de redenen waarom investeren in isolatieglas zo essentieel is.

Download de brochure

BENGglas_vacuümglas

DE EVOLUTIE VAN ISOLATIEGLAS

Isolatieglas omvat alle soorten glas die een betere isolatie bieden dan enkel glas. In de regel bestaat isolatieglas uit meerdere glaslagen met daartussen lucht, gas of een vacuüm. Hoewel isolatieglas vaak bestaat uit twee glaslagen, zijn er ook varianten met drie glaslagen, bekend als triple glas.

 

BENGglas-renovatie

SLIM INVESTEREN IN ISOLATIEGLAS

Glas bestrijkt een groot onderdeel van de gehele bouwschil. Slecht isolerend glas wordt hierom vaak als een van de zwakste schakels bevonden. Wat kan leiden tot hoge energiekosten en slecht wooncomfort. Door te kiezen voor isolatieglas met de beste isolatiewaarde kan een grote stap vooruit geboekt worden in het energielabel of de BENG-norm eerder sluitend worden gemaakt.

ISOLATIEGLAS DOOR DE TIJD HEEN

Isolatieglas wordt onderverdeeld in drie categorieën:

  • Dubbelglas: standaard dubbelglas (Thermopane)
  • Hoog rendement isolatieglas:  HR, HR+, HR++ en HR+++ (Triple) glas
  • Vacuümglas (BENGglas)

Hieronder lichtten we kort de verschillen toe.

DUBBELGLAS

STANDAARD DUBBELGLAS (THERMOPANE)
Dubbelglas werd de eerste stap na enkelglas en is tevens een van de meest voorkomende types isolatieglas in de wat oudere gebouwen. In de volksmond wordt het oude dubbelglas ook wel Thermopane genoemd, vernoemd naar het merk welke als eerste het type isolatieglas verhandelde.

CONTRUCTIE EN OPBOUW
Het glas bestaat uit twee ruiten van circa 4 á 5 mm dik met daartussen een spouw gevuld met lucht. Lucht geleid warmte beter dan een gasvulling of een vacuüm, waardoor de isolatiewaarde minder goed is dan bij andere types isolatieglas.

HR++_HR+++ dubbelglas HR

HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS

Hoogrendement isolatieglas werd de volgende stap in isolatieglas ná het standaard dubbelglas. Door een luchtvulling te vervangen door een gasvulling werd de geleiding van binnen naar buiten vermindert. Dit bracht een directe verbetering mee in de isolatiewaarde.

Door warmte coatings toe te passen in de ruit, werd er nog een stap in de isolatie prestatie behaald (HR+, HR++). Deze kaatsen de warmte terug de woning in. Door het gehele pakket uit te breiden met een derde ruit werd de isolatie prestatie opnieuw verbeterd, ook wel HR+++ of triple glas genoemd.

 

VOOR EN NADELEN VAN HOOG RENDEMENT ISOLATIEGLAS

HR++/+++ glas isoleert al fors beter dan het standaard dubbelglas, maar wordt al vrij snel erg dik en zwaar. Doordat deze types isolatieglas niet passen in de bestaande kozijnen en hang-en sluitwerk, is het vaak essentieel beide te vervangen wat kan leiden tot hoge kosten.

Daarnaast kan de isolatiewaarde zich niet meten met die van vacuümglas (U=0,40) en loopt deze naarmate de jaren langzaam op door scheurtjes in het kader. Dit is bij vacuümglas niet het geval. Ook is de levensduur van HR++/+++ glas korter dan bij vacuümglas (20-40 jaar versus 25-50 jaar).

VACUÜM ISOLATIEGLAS

BENGglas is de nieuwste stap in de ontwikkeling van isolatieglas. Door geen lucht of gas toe te passen tussen de twee ruiten, maar daarvoor in de plaats een vacuüm te creëren, wordt geleiding tot een minimum beperkt. Hierdoor kan met minder materiaal een veel betere warmte isolatie, maar ook een veel betere geluidsisolatie bereikt worden.

+ comfortabel en stil wonen
+ het behoud van de bestaande kozijnen en hang-en sluitwerk (ultradun)
+ een langere levensduur
+ 15% natuurlijk licht t.o.v. triple glas

UITERLIJKE KENMERKEN

AFSTANDHOUDERS
Afstandhouders zijn kleine puntjes te vinden tussen de twee glasplaten. Deze zijn bedoeld om de druk op het glas te verdelen gedurende het vacuümproces. Zonder afstandhouders zou het glas breken. BENGglas beschikt ten opzichten van andere merken een zeer laag aantal afstandhouders. Hierdoor geniet je bij BENGglas van het mooiste resultaat!

ABSORPTIE PUNTEN OF STRIPS
Deze zijn bedoelt om het vocht langdurig tussen het glas te onttrekken. Zo wordt het vacuüm intact gehouden. Afhankelijk van het productie proces zul je te maken hebben met een absorptie punt, of absorptie strip.
Bij BENGglas werken we standaard met een slanke absorptiestrips m.u.v. BENGglas +. Deze strips vallen netjes weg achter de raamlatten.

VACUÜMDOPPEN
Vacuümdoppen werden gebruikt om het lucht tussen de twee ruiten te onttrekken. Echter ontwikkelt de technologie zich continue. Hierdoor is het tegenwoordig ook mogelijk om lucht vanuit de randen te onttrekken. Vacuümdoppen zijn hierom niet langer nodig. BENGglas biedt dan ook een ruim assortiment aan zonder vacuümdoppen. Zo geniet je altijd van een optisch mooi resultaat.

 

Schott glas_Restover_Getrokken monumentaal glas

OPTIES ISOLATIEGLAS

Aan (vacuüm) isolatieglas kunnen extra functies worden toegekend door extra nabewerkingen toe te passen zoals coatings, folies, extra ruiten of door unieke product technieken toe te passen.

Denk hierbij aan inbraak werend-, doorvalveilig-, brandwerend-, geluidsisolerend, monumentaal en zonwerend glas. Dergelijke nabewerkingen zijn ook mogelijk met BENGglas.

Informeer naar de mogelijkheden oor te mailen naar info@bengproducts.nl of raadpleeg een dealer bij jou in de buurt!

DE VOORDELEN VAN ISOLATIEGLAS OP EEN RIJ

Voor het verduurzamen van een oude woning of pand met oud dubbelglas, valt de keuze toch al gauw op HR++, Triple of vacuümglas. Door te kiezen voor vacuümglas bespaar je echter direct op de aanschaf van nieuwe kozijnen en op nieuw (zwaarder/duurder) hang-en sluitwerk. Daarbij start je direct met een langdurige besparing in de energierekening van 25 tot zelfs 50 jaar. Daar waar de isolatiewaarde van hoogrendement glas door lekkage langzaam oploopt en een kortere levensduur heeft tussen de 20 en 40 jaar.

Standaard dubbelglas
HR glas
HR ++ glas
Triple glas
BENGglas
Isolatiewaarde
2,8
1,9
1,10
0,80
0,40
Dikte
21
21
21
38
8,3
Vulling
Lucht
Lucht + coating
Gas + coating
Gas + coating
Vacuüm

PRIJS ISOLATIEGLAS

Prijstechnisch is vacuümglas in de aanschaf duurder dan HR++/+++ glas, maar de waarde van het glas stop je direct in de verbetering van je energielabel en in de besparing van materiaal. Daarom is het niet slim om enkel naar de basisprijs te kijken, maar een potentiële waardevermeerdering en besparingen in acht te nemen. Vraag daarom altijd een vrijblijvende kosten vergelijking aan bij een van de BENGglas dealers om een weloverwogen keus te maken.

 

  • OVER ISOLATIEGLAS
Wat is de geschiedenis van glas?

Glas werd per toeval uitgevonden middels de verhitting van glaskorreltjes in zand waardoor glasparels ontstonden. Deze parels werden oorspronkelijk bewerkt voor kralen, maar later vanaf 1.500 voor Christus vervaardigd tot grotere vormen. Door de romeinen werd het gietproces uitgevonden rond de eerste eeuw na Christus en kon men het eerste ”vlakglas” vervaardigen. Echt doorzichtig was het glas niet. En door het ontbreken van kalk waren deze ruiten nog erg kwetsbaar.

Rond de middeleeuwen (circa 1.000 na Christus) werd de productietechniek fors verbeterd en werd het mogelijk om helder glas te produceren met behulp van steenkool en geavanceerde ovens.
Hierdoor nam de kwaliteit toe en begon het bestaan van de eerste grote glas concerns.

In de daaropvolgende eeuwen werden de technieken en de samenstellingen van het glas sterk verbeterd en zijn de mogelijkheden met glas inmiddels eindeloos.

Welke soorten isolatieglas zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar, elk met zijn eigen eigenschappen en toepassingen. Enkele van de meest voorkomende soorten isolatieglas zijn:

  1. Dubbel glas of Thermopane: Dit is het meest gangbare type isolatieglas en bestaat uit twee glaspanelen met een luchtruimte (spouw) ertussen. De luchtruimte kan gevuld zijn met lucht of een isolerend gas zoals argon of krypton. Het wordt vaak gebruikt in woningen en commerciële gebouwen. Lucht geleidt beter dan edelgas wat de isolatieprestatie niet bevorderd. In de randafdichting kunnen kleine scheurtjes ontstaan waardoor de isolatieprestatie naar verloop van jaren kan afnemen.
  2. Hoogrendementsglas: HR++ en HR+++ (ook wel triple glas) is dubbelglas met een coating en isolerend glas tussen de glasplaten. Hierdoor wordt een betere isolatie bereikt. HR+++ (ook wel triple glas) bereikt betere isolatieprestaties dan HR++ doordat de constructie bestaat uit drie glasplaten. In de randafdichting kunnen bij beide types kleine scheurtjes ontstaan waardoor de isolatieprestaties naar verloop van jaren kunnen afnemen.
  3. Vacuümglas : Dit type glas bestaat uit twee dunne glaslagen die hermetisch zijn afgesloten zodat er vrijwel geen warmteverlies kan plaatsvinden. Bij een vacuüm kan er namelijk vrijwel geen (warmte) geleiding plaatsvinden. Wat binnen wordt opgestookt behoud zijn warmte. De warmte van buiten blijft ook buiten. Het biedt de beste thermische isolatie van alle types isolatieglas en behoud ten opzichten van traditioneel isolatieglas zijn isolatiewaarde door de geavanceerde randafdichting.

De keuze voor het juiste type isolatieglas hangt af van de specifieke behoeften. Ook kunnen bijvoorbeeld met extra folies of coatings extra functies aan het glas worden toegekend. Denk aan functies zoals: zonwerend, brandwerend, inbraak werend of bijvoorbeeld extra geluidsisolerend. Dergelijke toepassingen zijn mogelijk met BENGglas. Vul het contactformulier in voor het aanvragen van de mogelijkheden.

Hoe lang gaat isolatieglas mee?

Traditioneel isolatieglas (HR++, HR of triple glas) heeft een levensduur van circa 15 tot 30 jaar, maar verliest zijn isolatiewaarde langzaamaan door scheurtjes in de afdichtingsrand. Ter vergelijking: de verwachte levensduur van BENGglas bedraagt tussen de 25 -50 jaar (of zelfs langer), met behoud van zijn isolatiewaarde.

Het is belangrijk op te merken dat de levensduur van isolatieglas kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en het onderhoud. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige installatie kunnen de levensduur van alle soorten isolatieglas verlengen.
Op BENGglas geldt een garantietermijn van 15 jaar. Op traditioneel isolatieglas geldt een garantie termijn van 10 jaar.

Voor en nadelen isolatieglas

HR++/+++ glas biedt aanzienlijk betere isolatie in vergelijking met standaard dubbel glas. Echter, het wordt snel dik en zwaar, waardoor het niet geschikt is voor bestaande kozijnen en hang- en sluitwerk. Vaak is het noodzakelijk om zowel het glas als de kozijnen te vervangen, wat kan leiden tot aanzienlijke kosten.

Bovendien kan de isolatiewaarde niet concurreren met vacuümglas (U=0,40), en na verloop van tijd neemt deze waarde bij HR++/+++ glas langzaam toe door scheurtjes in het kader. Dit probleem doet zich niet voor bij vacuümglas. Daarnaast is de levensduur van HR++/+++ glas korter dan die van vacuümglas (20-40 jaar vergeleken met 25-50 jaar).

Prijs isolatieglas

Prijstechnisch is vacuümglas in de aanschaf duurder dan HR++ of triple glas, maar de waarde van het glas stop je direct in de verbetering van je energielabel en in de besparing van materiaal. Daarom is het niet slim om enkel naar de basisprijs te kijken, maar een potentiële waardevermeerdering en besparingen in acht te nemen. Vraag daarom altijd een vrijblijvende kosten vergelijking aan bij een van de BENGglas dealers om een weloverwogen keus te maken.

 

MEER INFORMATIE?

Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Stuur ons een bericht via het contactformulier en we komen binnen 24 uur bij je terug.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.