Toepassing_Renovatie Toepassing_Renovatie

Welke types isolatieglas zijn er?

 

Sinds 1948 is isolatieglas al in doorontwikkeling. Van het oude (Thermopane) dubbelglas tot het vacuümglas van nu.
We lichten hierom kort alle types uit, de voordelen en de redenen waarom investeren in isolatieglas zo essentieel is.

 

Download de brochure

 

Type isolatieglas

Isolatieglas wordt onderverdeeld in drie categorieën:

  • Dubbelglas: standaard dubbelglas (Thermopane)
  • Hoog rendement isolatieglas:  HR, HR+, HR++ en HR+++ (Triple) glas
  • Vacuümglas (BENGglas)
Schott glas_Restover_Getrokken monumentaal glas

Opties isolatieglas

Aan isolatieglas kunnen extra functies worden toegekend door extra nawerkingen toe te passen zoals coatings, folies, extra ruiten of door unieke product technieken toe te passen.

Denk hierbij aan inbraak werend-, doorvalveilig-, brandwerend-, geluidsisolerend, monumentaal en zonwerend glas. Dergelijke nabewerkingen zijn ook mogelijk met BENGglas.

Standaard dubbelglas
HR glas
HR ++ glas
Triple glas
BENGglas
Isolatiewaarde
2,8
1,9
1,10
0,80
0,40
Dikte
21
21
21
38
8,3
Vulling
Lucht
Lucht + coating
Gas + coating
Gas + coating
Vacuüm

Isolatieglas 1: standaard dubbelglas

Dubbelglas werd de eerste stap na enkelglas en is tevens een van de meest voorkomende types isolatieglas in de wat oudere gebouwen bebouwd na de tweede wereldoorlog. In de volksmond wordt het oude dubbelglas ook wel Thermopane genoemd, vernoemd naar het merk welke als eerste het type isolatieglas verhandelde.

Constructie en opbouw

Het glas bestaat uit twee ruiten van circa 4 á 5 mm dik met daartussen een spouw gevuld met lucht. Lucht geleid warmte beter dan een gasvulling of een vacuüm, waardoor de isolatiewaarde minder goed is dan bij andere types isolatieglas.

HR++_HR+++ dubbelglas HR

Isolatieglas 2: hoogrendement isolatieglas

HR (hoogrendement isolatie) glas werd de volgende stap in isolatieglas ná het standaard dubbelglas. Door een luchtvulling te vervangen door een gasvulling werd de geleiding van binnen naar buiten vermindert. Dit bracht een directe verbetering mee in de isolatiewaarde.

Door warmte coatings toe te passen in de ruit, werd er nog een stap in de isolatie prestatie behaald (HR+, HR++). Deze kaatsen de warmte terug de woning in. Door het gehele pakket uit te breiden met een derde ruit werd de isolatie prestatie opnieuw verbeterd (HR+++).

In wezen geldt, hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie van de ruit.

Voor en nadelen hoogrendement isolatieglas

HR glas isoleert al fors beter dan het standaard dubbelglas, maar wordt al vrij snel erg dik en zwaar. Dit leidt tot intensief arbeid en extra kosten in materiaal (nieuwe kozijnen en nieuw/ zwaarder hang- en sluit werk).

Ondanks dat edelgas beter isoleert dan lucht, vind geleiding nog steeds plaats waardoor de isolatiewaarde zich niet meet met vacuümglas. Daarbij kunnen in het kader, welke de twee ruiten aan elkaar houd, kleine scheurtjes ontstaan waardoor HR glas zijn isolatie waarde naarmate der tijd verliest. Dit is bij vacuümglas niet het geval. Ook is de levensduur van HR glas korter dan bij vacuümglas (20-40 jaar versus 25-50 jaar).

Isolatieglas 3: BENGglas vacuümglas

BENGglas is de nieuwste stap in de ontwikkeling in isolatieglas. Door geen lucht of gas toe te passen tussen de twee ruiten, maar daarvoor in de plaats een vacuüm te creëren, wordt geleiding tot een minimum beperkt. Hierdoor kan met minder materiaal een veel betere warmte isolatie, maar ook een veel betere geluidsisolatie bereikt worden. Dit resulteert in comfortabel en stil wonen.

Benieuwd naar alle voordelen en wat vacuümglas voor jou kan betekenen? Vraag dan direct een offerte aan bij een van de BENGglas dealers.

Uiterlijke kenmerken vacuüm isolatieglas

Vacuümglas is gemakkelijk te herkennen door de miniscule afstandhouders welke verwerkt zijn in het glas.
Afstandhouders en absorptiestrips zijn dan ook inherent aan vacuümglas. We nemen je kort door de belangrijkste uiterlijke kenmerken zodat je altijd weet waar je voor kiest.

BENGglas_vacuüm isolatieglas

Afstandhouders & Vacuümdoppen

Afstandhouders

Afstandhouders zijn kleine puntjes te vinden tussen de twee glasplaten. Deze zijn bedoeld om de druk op het glas te verdelen gedurende het vacuümproces. Zonder afstandhouders zou het glas breken. Onze dealers zijn altijd in het bezit van een product staal. Zo kun je de afstandhouders altijd bekijken alvorens je overgaat tot aanschaf.

Vacuümdoppen

Vacuümdoppen werden gebruikt om het lucht tussen de twee ruiten te onttrekken. Echter ontwikkelt de technologie zich continue. Hierdoor is het tegenwoordig mogelijk om het lucht ook vanuit de randen te onttrekken. Hierdoor zijn vacuümdoppen niet langer nodig.

 

Absorptie van vocht

Absorptiestrips of punten

Absorptiestrips of punten zijn bedoelt om het vocht langdurig tussen het glas te ontrekken. Zo wordt het vacuüm instact gehouden. Afhankelijk van het productie proces zul je te maken hebben met een absorptie punt, of absorptie strip. Bij BENGglas+ zal deze altijd boven de raamlat uitsteken. Bij BENGglas MAX en BENGglas BASIC zou deze mooi kunnen weg worden weggewerkt mits daar de benodigde ruimte voor is. De BENGglas dealers adviseren je hierin graag verder.

Isolatieglas types

Isolatieglas: voor en nadelen op een rij

Voor het verduurzamen van een oude woning of pand met oud dubbelglas, valt de keuze toch al gauw op HR++, Triple of vacuümglas. Door te kiezen voor vacuümglas bespaar je echter direct in nieuwe kozijnen en op nieuw (zwaarder) hang-en sluitwerk. Daarbij start je direct met een langdurige besparing in de energierekening van 25 tot zelfs 50 jaar. Daar waar de isolatiewaarde van hoogrendement glas door lekkage langzaam oploopt en een kortere levensduur heeft tussen de 20 en 40 jaar.

Prijs isolatieglas

Prijstechnisch is vacuümglas in de aanschaf duurder dan HR glas, maar de waarde van het glas stop je direct in de verbetering van je energielabel en in de besparing van materiaal.
Daarom is het niet slim om enkel naar de basisprijs te kijken, maar een potentiële waardevermeerdering en besparingen in acht te nemen.

Vraag daarom altijd een vrijblijvende kosten vergelijking aan bij een van de BENGglas dealers om een weloverwogen keus te maken.

 

Meer informatie?

Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Stuur ons een bericht via het contactformulier en we komen binnen 24 uur bij je terug.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Referentieprojecten type BENGglas