Toepassing_Renovatie

DE BESTE ISOLATIEWAARDE, PASSEND IN IEDER KOZIJN

Vacuümglas is een revolutionaire stap op het gebied van (glas)isolatie. Vacuümglas is extreem dun isolatieglas waarbij twee glasplaten worden gescheiden door een vacuümruimte. Anders dan bij traditioneel isolatieglas, waar edelgas of lucht wordt gebruikt, beperkt een vacuüm elke vorm van geleiding. Hierdoor kan een extreem goede geluids-en warmte-isolatie behaald worden met minder materiaal dan bijvoorbeeld bij HR++ of triple glas.

Dit maakt het glas buiten de hoge isolatiewaarde ook een stuk duurzamer in materiaal gebruik. De microscopische afstandhouders zijn inherent aan vacuümglas en voorkomen dat de twee glasplaten imploderen tijdens het vacuümproces.

Voordelen Vacuümglas

De beste isolatiewaarde op de markt: 0,40 (triple glas: 0,80)

Optimale geluidisolatie voor stil wonen: -36 dB (triple glas: -33 dB)

Past in de bestaande kozijnen , bespaar op nieuw materiaal

+15% natuurlijk licht t.o.v. triple glas

BENGglas_levensduur

Verwachte levensduur van maar liefst 50 jaar

Gehard veiligheidsglas zonder kans op thermische breuk (letselveilig)

Hogere woningwaarde door beter energielabel

Tot 65,50 euro per m² subsidie verkrijgbaar

GESCHIEDENIS VACUÜMGLAS

Vacuümglas werd voor het eerst beschreven in een Duits patent uit 1913, maar het duurde tot het midden van de 20e eeuw voordat de technologie ook daadwerkelijk werd toegepast. Het eerste commerciële product werd uiteindelijk in 1996 gelanceerd en was vanaf dat moment ook direct op de Nederlandse markt beschikbaar.

BENGglas in het nieuws - Groener wonen

VACUÜMGLAS - EEN SLIMME INVESTERING

Duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen een cruciale rol in de hedendaagse wereld. Vacuümglas vervult een belangrijke functie bij het versnellen van de energietransitie, omdat glas vaak wordt beschouwd als de zwakste schakel in de volledige bouwschil. Het vervangen van niet-isolerend glas door vacuümglas biedt een effectieve en efficiënte mogelijkheid om het energielabel te verbeteren en de BENG-norm eerder sluitend te maken.

+ bespaar op nieuw materiaal (kozijnen & nieuw hang-en sluitwerk)
+ Investeer in de beste isolatiewaarde en in jouw energielabel
+ kies voor de langste levensduur

BENGglas – een slimme investering

BENGGLAS STREEFT NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST

30 JAAR ERVARING IN GLAS
BENGglas is sinds 2020 actief op de Nederlandse markt in de verkoop van vacuümglas en kent haar oorsprong vanuit Giga-Glas, een internationale glasgroothandel met maar liefst 30 jaar ervaring.

EEN DUURZAME TOEKOMST
BENGglas werd opgezet met de intentie om de energietransitie in een stroomversnelling te zetten door de productbekendheid te stimuleren en eerlijke prijzen te hanteren. Zo wordt vacuümglas toegankelijk voor iedereen die streeft naar een duurzamere toekomst.

 

BENGglas_vacuümglas

ISOLATIEWAARDE VACUÜM ISOLATIEGLAS

De isolatiewaarde, ook wel uitgedrukt in U-waarde, geeft het warmtedoorgangscoëfficiënt (warmteverlies) van een glasconstructie weer. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van een ruit. De isolatiewaarde van BENGglas is dus beter dan bij andere types isolatieglas. Zo profiteer je bij BENGglas van een isolatiewaarde van 0,40. Ten opzichten van triple (0,80), dubbelglas (HR++:1,10) isoleert BENGglas dus veruit beter.

Download de brochure

 

 

LEVENSDUUR VACUÜMGLAS

De levensduur van vacuümglas is minstens 25 jaar, met behoud van de isolatiewaarde. De verwachtte levensduur ligt op 50 jaar. Traditioneel isolatieglas heeft een levensduur van circa 20-40 jaar, maar zonder behoud van de isolatiewaarde. Deze zal na verloop van de jaren lichtjes toenemen door mogelijke lekkages in het frame.

Middels een laboratoriumtest kunnen weer-en licht condities in een periode van 50 jaar worden nagebootst in een zeer kort tijdsbestek. Ondanks dat vacuümglas verkrijgbaar is sinds 1996, kan hierom een lange levensduur gegarandeerd worden.

VACUÜMGLAS VOOR RENOVATIE ÉN RESTAURATIE

BENGglas past zelfs in de kozijnen waar momenteel enkele ruiten in verwerkt zijn. Hierdoor kunnen de authentieke kozijnen behouden worden wat BENGglas uitermate geschikt maakt om monumentale en/of oude panden te renoveren of te restaureren.

MONUglass_Monumentaalglas

MONUMENTAAL VACUÜMGLAS

In sommige panden is het effect van een ”getrokken” effect gewenst om de authentieke uitstraling van de oorspronkelijke ruit na te bootsen, ook wel monumentenglas genoemd. Je herkent monumentaal glas aan een onregelmatige welving of golving in het glas. Het is mogelijk om BENGglas te lagen met een monumentale ruit (Goethe of monumentenglas). Zo profiteer je niet enkel van het behoud van de authentieke uitstraling, maar ook van een maximale isolatie!

Daarbij is het mogelijk om bij BENGglas te kiezen voor extra helder vacuümglas, BENGglas Extra Clear.
Dit glas is extra helder en heeft de uitstraling van enkelglas.

 

DE PRODUCTIE VAN BENGGLAS

De vacuümglas productielijn heeft een lengte van 400 meter en produceert jaarlijks 120.000 vierkante meter aan gehard vacuüm isolatieglas.

1
GLASS CUTTING

Hierbij wordt het glas automatisch op maat gesneden. Het grootste formaat dat kan worden vervaardigd is 1.800 x 3.000 mm (BENGglas PRO).

2
KANTBEWERKING / POLIJSTEN

Dit is het proces waarbij de scherpen kanten van de randen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een mooi gladde randafwerking.

3
WASHING PROCESS

Alvorens het glas verder verwerkt kan worden, is het noodzakelijk dat dit glas volledig wordt gereinigd.

4
GATEN BOREN

Hier worden de de gaten geboord in het glas. Deze gaten zijn noodzakelijk om het glas in een later stadium te kunnen vacumeren. Deze gaten zullen later in het proces worden afgedicht met een vacuümventiel en een absorptiedop.

5
PRINTEN / DRUKKEN

Na het boren van het glas kan er – optioneel – worden besloten om dit glas te laten printen / bedrukken. Dit gebeurd in een clean room.

6
HARDEN

Een van de belangrijkste stappen in het productieproces van BENGglas is het harden van het glas. Door glas te harden is het vijf keer sterker dan gewoon enkel of dubbel glas. Bij glasbreuk of inslag versplintert het glas in hele kleine deeltjes zonder scherpe randen; hierdoor wordt BENGglas ook officieel aangemerkt als veiligheidsglas. BENGglas is het enige geharde vacuüm isolatieglas ter wereld.

7
VACUÜMPROCES

Tot slot komt het glas aan in het vacuümproces. Hierbij wordt het glas nogmaals gereinigd, worden de afstand houders toegevoegd, de panelen samengevoegd, de randen afgewerkt en alle vrije lucht verwijderd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een vacuüm dat verantwoordelijk is voor de extreem goede isolatiewaarde (U=0,40).

8
BENGglas-renovatie

GARANTIE & KOSTEN VACUÜMGLAS

GARANTIE
Vanwege de langere levensduur bedraagt de garantie voor BENGglas ook langer dan wat gangbaar is. Namelijk 15 jaar in plaats van 10 jaar. De eerste 5 jaar dekt de garantie 100%, daarna aflopend naar rato. De garantie betreft enkel de herlevering van het vacuümglas.

KOSTEN
Om een eerlijke prijsvergelijking te maken tussen BENGglas en ander isolatieglas dien je een algehele kostenberekening te maken inclusief het meewegen van de eventuele vervanging van kozijnen of hang-en sluitwerk, subsidies en wat de investering betekend voor jouw energielabel.

MEER INFORMATIE?

Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Stuur ons een bericht via het contactformulier en we komen binnen 24 uur bij je terug.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Referentieprojecten type BENGglas

  • OVER VACUÜMGLAS
Wat is vacuümglas?

Vacuümglas is een extreem dun type isolatieglas waarbij twee glasplaten van tenminste 4 millimeter worden gescheiden door een vacuüm spouw van minimaal 0,15 millimeter. De totale dikte van het glaspakket komt hiermee neer op 8,15 mm. Ondanks deze geringe dikte worden er U-waardes behaald van maar liefst 0,40 W/m2K.

Om de druk van het glas te verdelen over het glasoppervlak, en te voorkomen dat de twee glasplaten elkaar raken, zijn er over het gehele glasoppervlak gelijkmatig micro-afstandhouders verdeeld. Deze afstandhouders zitten om de 40 tot 60 mm (afhankelijk van het type) en zijn vanaf 2-3 meter nauwelijks zichtbaar.

Doordat de glasplaten hermetisch zijn afgesloten, vind er minimale warmte of geluid transmissie plaatst en kan er een optimale isolatie geboden worden.

Enkele belangrijke kenmerken en voordelen van vacuümglas zijn:

  1. Uitstekende thermische isolatie: De afwezigheid van lucht of gas tussen de glaslagen vermindert warmtegeleiding aanzienlijk, waardoor vacuümglas een van de meest thermisch efficiënte glasproducten is. Het houdt warmte binnen in de winter en houdt hitte buiten in de zomer, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling wordt verminderd.
  2. Dun en lichtgewicht: Vacuümglas is dunner en lichter dan HR++ of triple glas. waar HR++ en triple glas vaak te dik zijn voor oudere kozijnen, past vacuümglas bijna altijd in de bestaande kozijnen. Hierdoor wordt bespaard op nieuwe kozijnen, maar ook de aanschaf van nieuw hang-en sluitwerk, arbeid en tijd. Ook vergt de installatie van het glas veel minder tijd omdat deze minder arbeidsintensief is door het geringe gewicht van het glas ten opzichte van bijvoorbeeld triple glas.
  3. Verbeterde geluidsisolatie: Door de dichte constructie kan vacuümglas ook geluidsoverdracht verminderen, wat resulteert in een stillere binnenomgeving. Zo reduceert BENGglas 36 dB. In gelaagde variant loopt dit op naar 39 dB.
  4. Condensatiecontrole: Net als bij ander isolatieglas helpt vacuümglas condensatie aan de binnenzijde van het raam te voorkomen. Aan de buitenzijde kan altijd condensatie ontstaan, maar dit is een teken van goede isolatie.
  5. Energie-efficiëntie: Het gebruik van BENGglas draagt bij aan een verminderd energieverbruik en lagere energiekosten. Ook vermindert BENGglas de energiebehoefte van een woning. Hierdoor kan bespaard worden in het aantal zonnepanelen of de sterkte van de warmtepomp.
Wat is de geschiedenis van vacuümglas?

De oorsprong van vacuümglas dateert terug tot een Duits patent uit 1913, maar het heeft tot het midden van de 20e eeuw geduurd voordat deze innovatieve technologie werkelijkheid werd. Het debuut op de commerciële markt vond pas plaats in 1996, toen het product voor het eerst beschikbaar werd in Nederland.

BENGglas heeft sinds 2020 zijn intrede gedaan op de Nederlandse markt, en de wortels ervan kunnen worden getraceerd naar Giga-Glas! B.V., een internationale glasgroothandel met drie decennia aan ervaring. Het vacuümglas van BENGglas heeft inmiddels een prominente positie verworven in de isolatieglasmarkt. De organisatie zet zich actief in om de energietransitie te versnellen door de bekendheid van het product te vergroten en eerlijke prijzen te hanteren.

 

Hoelang gaat vacuümglas mee?

De levensduur van vacuümglas is getest en blijkt minstens 25 jaar te zijn, met behoud van de isolatiewaarde. Verwacht wordt dat het glas zelfs tot 50 jaar meegaat.
De garantie voor BENGglas bedraagt 15 jaar t.o.v. wat gangbaar is (10 jaar).

Hoe behoud vacuümglas zijn isolatiewaarde / U-waarde?

Een lek in HR++ of Triple isolatieglas ontstaat doordat het kader, welke de glazen platen bij elkaar houd, niet luchtdicht is. Hierdoor kan het edelgas in verloop van tijd ontsnappen en condens ontstaan. De randen van vacuümglas zijn daarentegen met elkaar versmolten waardoor het vacuüm intact blijft. Hierdoor behoudt vacuümglas haar isolatiewaarde. In tegenstelling tot HR++ of Triple glas vindt er dus geen degradatie plaats in vacuümglas en blijft de U-waarde op 0,40 voor type BENGglas. Ook als het vacuümglas in een hellingshoek wordt geplaatst, is er geen terugval van de isolatiewaarde.

Is condensatie mogelijk bij vacuümglas?

Verouderd isolatieglas heeft een hoge U-waarde (isolatiewaarde) waardoor er condensatievocht aan de binnenzijde van het glas kon ontstaan. Doordat de U-waarde sterk is verbeterd, zal er uitsluitend in het ‘condensatie’-seizoen condens optreden aan de buitenzijde. Dit levert geen storend effect en beschadigd het paneel niet.

Vacuumglas - condens

Waarom zitten er puntjes of afstandhouders in het glas?

Om te voorkomen dat door het vacuüm de glasplaten tegen elkaar worden gedrukt zijn er microscopische afstandhouders in vacuümglas benodigd.
BENGglas heeft de kleinste en minste afstandhouders van alle merken en beschikbare typen vacuüm isolatieglas.

Waarom zijn vacuümdopjes en absorptiepunten nodig?

Wanneer u kiest voor vacuümglas zult u altijd te maken hebben met absorptiepunten of met absorptiestrips. De vacuümdop kan middels speciale productietechnieken soms vermeden worden.

Waar de absorptiepunten bedoelt zijn om het vocht tussen het vacuümglas te onttrekken, zijn de vacuümdoppen bedoelt om het lucht tussen het vacuümglas te onttrekken. Bij het ontbreken van de vacuümdoppen wordt het lucht onttrokken vanuit de hoeken van van het vacuümglas.

De combinatie van beide zorgt voor het ontstaan van een vacuüm waardoor er geen geleiding kan ontstaan tussen. Zonder geleiding blijft warmte binnen en kou buiten (of andersom in de zomer), wat zorgt voor de beste isolatiewaarde.

Het aantal absorptiestrips en punten kan toenemen naarmate de oppervlakte van de ruit toeneemt. Raadpleeg hierom altijd de technische tekeningen van het desbetreffende model alvorens je tot aanschaf overgaat. Het is namelijk belangrijk dat deze strips netjes worden weggewerkt achter de glaslatten/stopverf. Reken hierom nauwkeurig uit of je hiervoor voldoende ruimte hebt.

Waarom is vacuümglas beter dan ander isolatieglas?

Vacuümglas isoleert beter, maar behoud ook zijn U-waarde (isolatiewaarde) na 25 tot 50 jaar.
Anders dan andere type isolatieglas is vacuümglas luchtledig waardoor er geen geleiding kan ontstaan. Hierdoor blijft warmte binnen en kou buiten (en andersom in de zomer).

De geleiding is bij andere type isolatieglas een stuk groter gezien zij verwerkt zijn met behulp van lucht of edelgas. Deze gassen ontsnappen na verloop van tijd door het kader, waardoor ander isolatieglas (bijvoorbeeld: HR ++ of Triple glas/ HR +++) zijn oorspronkelijke isolatiewaarde na verloop van de jaren verliest.

Bestaat er CE-markering voor vacuümglas?

Er bestaat nog altijd geen geharmoniseerde norm met verplichting tot CE-markering waar vacuüm glas onder valt. Deze is ook niet op korte termijn te verwachten. Ook andere merken vacuümglas kunnen dus niet in het bezit zijn van een CE-markering.

Hoe dik is vacuümglas?

Vacuümglas bestaat uit twee slanke glasplaten van elk slechts 4 mm dik. De glasplaten worden gescheiden door een hoog vacuümruimte van 0,15-0,30 mm. Hierdoor komt de totale dikte van vacuümglas uit op slechts 8,15 mm..

Het vacuümglas van BENGglas is verkrijgbaar in de hieronder benoemde glasdiktes. Het is belangrijk om de juiste glasdikte te kiezen op basis van de totale oppervlakte van je ruit. De volgende regel kun je hierbij aanhouden:

  • 8,15 – 8,3 mm: < 1,8m²
  • 10,15 – 10,3 mm: 1,8 – 2,7 m²
  • 12,15 – 12,3 mm: > 2,7 m²

Er geldt geen meerprijs tussen ruiten van 8 of 10 mm glasdikte. Een kleine toeslag geldt op ruiten vanaf 12 mm.

Wat kost vacuümglas?

Om een eerlijke prijsvergelijking te maken tussen BENGglas en ander isolatieglas dien je een algehele kostenberekening te maken inclusief het meewegen van de eventuele vervanging van kozijnen of hang-en sluitwerk, subsidies en wat de investering betekend voor jouw energielabel. Wanneer je overstapt van enkelglas naar BENGglas hoef je bijvoorbeeld niet je kozijnen te vervangen wat weer kosten kan besparen. Daarbij zul je in je energielabel meer omhoog gaan wanneer je kiest voor BENGglas dan wanneer je bijvoorbeeld overstapt op HR++ glas. Onze BENGglas dealers zijn in staat om voor jou een eerlijke kostenvergelijking te maken inclusief het meewegen van dergelijke aspecten.

Op BENGglas is ISDE subsidie verkrijgbaar. Voor het vervangen van uw glas in Nederland bedraagt deze €23,- per m². Indien u ook uw kozijnen vervangt komt u in aanmerking voor een subsidie van € 65,50 per m². Zakelijke klanten komen in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA); deze kan oplopen tot € 300,- per m². Deze subsidiebedragen verdubbelen als u een 2e maatregel neemt (of meer). Bron: www.rvo.nl. In België (Vlaanderen) bedraagt dit € 16 per m² voor het vervangen van het glas (excl. kozijnen). De subsidie kunt u aanvragen via het online loket op vlaanderen.be.