Toepassing_Renovatie Toepassing_Renovatie

Genomineerd 'meest innovatieve product' - BouwBeurs Awards '23

BENGglas is genomineerd als slimste en meest efficiënte product voor de bouw!

BENGglas behoort tot de negen nominaties voor de BouwBeurs Awards. BENGglas is genomineerd in de categorie slim & efficiënt. De jury ziet in de inzendingen veel aandacht voor duurzaamheid, efficiëntie, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid.

Geïntereseerd?
Vraag dan direct een offerte aan bij een van onze dealers, of meldt je aan als dealer via info@bengproducts.nl

BENGglas in de praktijk

Bij de verduurzaming van een monumentaal pand in Arnhem heeft BENGglas de voorgevel volledig voorzien van gehard vacuümglas.

De uitvoerder van het project – Achterberg Schilders – stipt hierbij een aantal belangrijke aspecten van vacuümglas aan. Zo noemt de uitvoerder de goede isolatiewaarde (U=0,4), de hanteerbaarheid en het lichte gewicht van het glas. Het plaatsen van dit glas geschied op dezelfde wijze als traditioneel isolatieglas.

Wat vacuümglas uitermate geschikt maakt voor de renovatiemarkt is dat dit glas zeer dun is. Met een dikte vanaf slechts 8,15 mm past het vrijwel altijd in de bestaande kozijnen en hoeven deze niet te worden vervangen.

Ook de bewoners merken een groot verschil met het traditionele dubbel glas. De beweegreden voor de overstap naar vacuümglas was de verbeterde isolatiewaarde, maar ook zijn zij erg te spreken over het toegenomen wooncomfort. Zo voelen ze geen ’tocht’ en worden geluiden van buiten gedempt.

Het gehele project heeft slechts 2 dagen in beslag genomen. Plaatsing van het glas wordt uit handen genomen door het landelijke BENGglas dealernetwerk.

Testen en metingen door Tüv Rheinland volgens CE en NL Bouwbesluit

Het BENGglas wordt hier, in samenwerking met de Vlakkelichtkoepel, getest door TÜV Rheinland volgens CE en NL Bouwbesluit.

Het gaat hier om de vaststelling van de isolatiewaarde (Ug), LTA en ZTA.

Binnen dit fragment worden diverse testen tentoongesteld: weerstandsklasse bij manuele aanval (EN356 inbraak werend glas), restdraagvermogen d.m.v. stootbelastingproef (EN12600 veiligheidsbeglazing) en de doorvalveiligheid test.

Subsidie aanvragen voor vacuümglas van BENGglas

Op BENGglas is ISDE subsidie verkrijgbaar. Deze bedraagt 23 euro per m2 en kan worden aangevraagd met meldcode KA18780.

Indien je ook de kozijnen vervangt, kun je meldcode KA19317 gebruiken. Je komt dan in aanmerking voor een subsidie van 65,50 euro per m2.

Indien je twee isolerende maatregelen treft, verdubbelen deze bedragen.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe deze subsidie aangevraagd kan worden!

Glasparelzakslingerproef - BENGglas '23

De glasparelzakslingerproef is bedoeld om de doorvalveiligheid te testen van een vloerrandafscheiding constructie.

Het NL bouwbesluit geeft de wettelijke kaders aan waaraan een bouwwerk moet voldoen. Zodra er een kans is om van een rand af te vallen waarbij meer dan 1 meter valhoogte bestaat, is een vloerafscheidings constructie verplicht.

In het Nederlandse Bouwbesluit staan de afmetingen waaraan deze constructie dient te voldoen en wordt voor het aantonen van de veiligheid naar de Eurocode NEN-EN-1990 verwezen.

Hierbij moet het volgende worden aangetoond:

  1. Uiterste grenstoestand van de fundamentele combinaties (ofwel de statische berekening)
  2. Bijzondere of buitengewone belastingcombinaties: analytisch & experimenteel (glasparelzakslingerproef)

Volgens het bouwbesluit zijn 1 + 2 beide aangewezen om gezamenlijk de veiligheid te waarborgen. Met de glasparelslingerproef wordt uitsluitend de experimentele belastingcombinatie aangetoond, dit is de doorvalveiligheid.

BENGglas heeft aan de eisen van deze glasparelzakslingerproef voldaan.

 

Breuktest van BENGglas

BENGglas is het enige geharde vacuüm isolatieglas ter wereld!

Het harden van glas kent diverse voordelen:

 

  • Het glas is tot vijfmaal sterker dan normaal enkel of dubbelglas van een gelijke dikte.
  • Als het glas breekt, versplintert het in kleine deeltjes zonder scherpe randen. Hierdoor is het letselveilig, worden
    snijwonden voorkomen en is het officieel veiligheidsglas.
  • Thermische breuk is volledig uitgesloten

"Ball drop" test van BENGglas

Met de “ball drop test” wordt de mechanische sterkte van het glas getest.

De productie van BENGglas

De vacuümglas productielijn heeft een lengte van 400 meter en produceert jaarlijks 120.000 vierkante
meter aan gehard vacuüm isolatieglas.

1

Glass cutting

Hierbij wordt het glas automatisch op maat gesneden. Het grootste formaat dat kan worden vervaardigd is 1.800 x 3.000 mm (BENGglas PRO).

2

Kantbewerking / polijsten

Dit is het proces waarbij de scherpen kanten van de randen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een mooi gladde randafwerking.

3

Washing proces

Alvorens het glas verder verwerkt kan worden, is het noodzakelijk dat dit glas volledig wordt gereinigd.

4

Gaten boren

Hier worden de de gaten geboord in het glas. Deze gaten zijn noodzakelijk om het glas in een later stadium te kunnen vacumeren. Deze gaten zullen later in het proces worden afgedicht met een vacuümventiel en een absorptiedop.

5

Printen / bedrukken

Na het boren van het glas kan er – optioneel – worden besloten om dit glas te laten printen / bedrukken. Dit gebeurd in een clean room.

6

Harden

Een van de belangrijkste stappen in het productieproces van BENGglas is het harden van het glas. Door glas te harden is het vijf keer sterker dan gewoon enkel of dubbel glas. Bij glasbreuk of inslag versplintert het glas in hele kleine deeltjes zonder scherpe randen; hierdoor wordt BENGglas ook officieel aangemerkt als veiligheidsglas. BENGglas is het enige geharde vacuüm isolatieglas ter wereld.

7

Vacuüm proces

Tot slot komt het glas aan in het vacuüm proces. Hierbij wordt het glas nogmaals gereinigd, worden de afstand houders toegevoegd, de panelen samengevoegd, de randen afgewerkt en alle vrije lucht verwijderd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een vacuüm dat verantwoordelijk is voor de extreem goede isolatiewaarde (U=0,40).

Ons productieproces in
2 minuten